Η επιλογή είναι δική σου

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τα όρια των βάσεων σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ


Έναν περίπου μήνα πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, παρουσιάζονται τα όρια των βάσεων σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Μέσα από πολυσέλιδους πίνακες, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δουν πού θα κυμανθούν οι βάσεις σε κάθε τμήμα ξεχωριστά και να... έχουν έτσι μια πρώτη γεύση για την πορεία που θα έχουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής.

Υπάρχουν πληροφορίες για όλα τα επιστημονικά πεδία, τις πρωτοκλασάτες σχολές, τα περιζήτητα αστυνομικά και στρατιωτικά τμήματα, τα οποία αναμένεται να σημειώσουν σημαντική άνοδο, και τις σχολές τεχνολογικών ιδρυμάτων. Να σημειωθεί ότι οι βάσεις εισαγωγής δεν θα έχουν την ίδια πορεία σε όλα τα τμήματα και τα επιστημονικά πεδία. Οι πλέον ευνοημένοι, πάντως, από τους φετινούς υποψηφίους θα είναι όσοι εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες, καθώς οι θέσεις είναι περισσότερες από πέρυσι κατά 4.000.

Δεκάδες οι σχολές που ανεβάζουν τον πήχη

Άνοδο σε δεκάδες σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και κυρίως σε τμήματα που οδηγούν στο δημόσιο, θα πρέπει να αναμένουν οι φετινοί υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών και του γενικού βαθμού πρόσβασης, φαίνεται πως ο αριθμός των αριστούχων αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι, έστω και οριακά.

Η άνοδος θα επηρεάσει πολλά τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων, υψηλόβαθμες σχολές που δεν έχουν χάσει το κύρος τους και σε μεγαλύτερο βαθμό τα λιγοστά τμήματα που οδηγούν στην «αγκαλιά» του Δημοσίου. Ειδικά για τη θεωρητική κατεύθυνση, οι αριστούχοι -όπως προκύπτει από τους γενικούς βαθμούς πρόσβασης- έφτασαν το 8,89% από 6,26%, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη της εισαγωγής σε πολλά τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Η άνοδος στις περιζήτητες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου θα φτάσει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- έως τα 300 με 350 μόρια η οποία ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως κεντρικών ιδρυμάτων, όπου αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου, Νομικά, Παιδαγωγικά, Φιλολογικά και τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται να πάρουν την... ανιούσα ενώ περισσότερα μόρια θα χρειαστούν και όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων του 1ου Ε.Π. Αντίθετα, μικρή πτώση των βάσεων θα πρέπει να αναμένουν όσοι έχουν επιλέξει τα ξενόγλωσσα τμήματα καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών ήταν πολύ χειρότερες σε σχέση με το 2011. Κατά τα λοιπά, οι βάσεις εισαγωγής δεν θα έχουν την ίδια πορεία σε όλα τα τμήματα και όλα τα επιστημονικά πεδία. Οι πλέον ευνοημένοι από τους φετινούς υποψηφίους, θα είναι όσοι έχουν επιλέξει στο μηχανογραφικό φυσικομαθηματικές σχολές και πολυτεχνικά τμήματα, καθώς θεωρείται δεδομένη η πτώση των βάσεων. Ειδικά, για τα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών, η πτώση στα κεντρικά ιδρύματα Αθήνας - Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί μεταξύ 400 έως 600 μορίων, ενώ για ορισμένα περιφερειακά ιδρύματα, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 900 μόρια. Στις Πολυτεχνικές σχολές, η πτώση για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα φτάσει τα 200 με 250 μόρια ενώ σε περιφερειακά ιδρύματα οι υποψήφιοι θα χρειαστούν μέχρι και 500 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι. Μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, εξαιτίας της «καθίζησης» στις επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο). Συγκεκριμένα, σε σχολές της επαρχίας, θα σημειωθεί πτώση που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 600 με 700 μόρια Στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις (+/-100 μορίων) θα διαμορφωθούν οι βάσεις στα περιζήτητα ιατρικά τμήματα ενώ στα Οικονομικά του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, φαίνεται πως θα υπάρξει οριακή άνοδος σε ιδρύματα της Αθήνας, και οριακή κάμψη σε περιφερειακά.

Η άνοδος στις περιζήτητες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου θα φτάσει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- έως τα 300 με 350 μόρια, η οποία ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως κεντρικών ιδρυμάτων, άπου αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Η «μάχη» για τις θέσεις Αστυφυλάκων και Αξιωματικών

Φέτος, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των θέσεων, οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν τα τμήματα των σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών ως πρώτη προτίμηση και θα καταφέρουν να περάσουν τις πύλες δεν θα ξεπεράσουν το 20%.

Εκτόξευση των βάσεων στις Αστυνομικές σχολές και αισθητή άνοδο στις Στρατιωτικές, διαγράφεται εξαιτίας της μείωσης των θέσεων που ανακοίνωσαν φέτος τα αρμόδια υπουργεία. Η «μάχη» ειδικά για τις σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς γνωστοποιήθηκε ότι οι θέσεις που διατίθενται φτάνουν συνολικά τις 580 από 1.244 πέρυσι. Σύμφωνα με την προκήρυξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 500 θέσεις θα δοθούν για τις σχολές Αστυφυλάκων και 80 για τις σχολές Αξιωματικών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι την περσινή χρονιά είχε εισαχθεί σχεδόν ένας στους τρεις υποψηφίους, καθώς 2.932 συνολικά υποψήφιοι είχαν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση μία από τις σχολές της Αστυνομίας. Φέτος, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των θέσεων, οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν τα τμήματα ως πρώτη προτίμηση και θα καταφέρουν να περάσουν τις πύλες των σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών δεν θα ξεπεράσουν το 20%.

Δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να πέσει ακόμη περισσότερο, εάν οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν τα συγκεκριμένα τμήματα ως πρώτη προτίμηση αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

Επισημαίνεται ότι πέρυσι είχαν δηλώσει τη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ως πρώτη προτίμηση 1.412 υποψήφιοι απ' όλες τις κατηγορίες. Για το τμήμα Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. γενικής σειράς, η βάση δεν αποκλείεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 18.500 μόρια από τα 17.982 πέρυσι.

Για την πιο χαμηλόβαθμη σχολή Αστυφυλάκων , η βάση θα εκτοξευθεί σίγουρα πάνω από τα 14.000 μόρια, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να πλησιάσει και τα 15.000 μόρια.

Για τη σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. (Αστυνομικοί), η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 17.200 έως 17.400 μόρια.

Στρατιωτικές σχολές

Αναφορικά με τις Στρατιωτικές σχολές, θα υπάρξει αύξηση αλλά θα είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των Αστυνομικών τμημάτων.

Οι θέσεις που διατίθενται φέτος είναι ελαφρώς μειωμένες (1.170 από 1.294 πέρυσι), γεγονός που επηρεάζει τον ανταγωνισμό.

Εκπλήξεις στις βάσεις για τρίτεκνους - πολύτεκνους

Την επανάληψη του περσινού φαινομένου, όπου υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.) εισήχθησαν σε πρωτοκλασάτες σχολές με βαθμούς ακόμη και κάτω από τη βάση, θα πρέπει να περιμένουν οι φετινοί υποψήφιοι. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού θα φτάσει η «ψαλίδα» μεταξύ των βάσεων της γενικής κατηγορίας και υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, ωστόσο είναι σίγουρο ότι οι βάσεις στην πλειονότητα των τμημάτων θα είναι πολύ χαμηλότερες. Σε αυτό, συνηγορεί και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει κατά 4.084 τις θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι την περσινή χρονιά, υποψήφιοι που διεκδίκησαν τον πρόσθετο αριθμό θέσεων για τις ειδικές κατηγορίες εισήχθησαν στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας με 1.885 μόρια, στο Μαθηματικών Αθήνας με 2.664 και στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Παντείου με 3.752. Για τη Νομική Αθήνας, οι υποψήφιοι χρειάστηκαν μόλις 14.803 μόρια (18.868 για τη γενική σειρά) ενώ για το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 7.258 από 21.715 για τη γενική σειρά.

Πώς διεκδικούν τις θέσεις

Επισημαίνεται ότι οι εισαγόμενοι των ειδικών κατηγοριών κρίνονται αρχικά με το σύνολο των μορίων της βαθμολογίας τους για τις θέσεις της γενικής σειράς κάθε σχολής ή τμήματος που δήλωσαν στις προτιμήσεις του μηχανογραφικού δελτίου τους και, εφόσον δεν εισάγονταν με τη γενική σειρά, στη συνέχεια κρίνονται για τις θέσεις της ειδικής περίπτωσης που δήλωσαν ότι εμπίπτουν.

Πρόκειται για επιπλέον αριθμό θέσεων που διεκδικούν οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μεταξύ των συνυποψήφιων της ίδιας κατηγορίας όπου ανήκουν, διαμορφώνοντας τη δική τους βάση εισαγωγής, με τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Με απλά λόγια, εάν ένας φοιτητής εισαχθεί στην Ιατρική σχολή της Αλεξανδρούπολης και θέλει να μετεγγραφεί στην αντίστοιχη της Αθήνας, θα έχει λίγες πιθανότητες, καθώς θα επιλεχθούν οι κοντινότερες βαθμολογίες από τη βάση εισαγωγής. Οι υπόλοιποι που έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες και θέλουν να εισαχθούν στην Αθήνα, θα μπορούν να το κάνουν επιλέγοντας μία από τις άλλες πιο χαμηλόβαθμες επιλογές του μηχανογραφικού. Εναλλακτικές λύσεις γι' αυτόν τον υποψήφιο θα είναι, για παράδειγμα, η Οδοντιατρική σχολή, η Φαρμακευτική και η Νοσηλευτική.

Χειρότερες οι επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα

Πτωτική τροχιά θα έχουν οι βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, προβλέπεται πτώση των βάσεων στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών η οποία θα ξεκινήσει από τα 250 μόρια και μπορεί να φτάσει έως και τα 700 σε περιφερειακά ιδρύματα. Αντίστοιχη προβλέπεται η εικόνα και για τα περιζήτητα τμήματα Γραφίστικης και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Στη σχολή Γραφίστικης Αθήνας, η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 16.000 μόρια ενώ 17.000 μόρια, περίπου, θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικείμενων.

Πτωτική τροχιά θα έχουν οι βάσεις και στα ξενόγλωσσα τμήματα της επαρχίας ενώ στις σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων θα υποχωρήσουν αλλά σε μικρότερο βαθμό. Στα τμήματα Μουσικών Σπουδών, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, η πτώση των βάσεων -όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών- θα κυμανθεί από 300 έως 500 μόρια.

Υποψήφιοι ΕΠΑΛ

Χαμηλότερες βάσεις συγκριτικά με πέρυσι, θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι επαγγελματικών λυκείων. Όπως προκύπτει από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, παρατηρείται μία μικρή κάμψη στις άριστες βαθμολογίες (18-20) συγκριτικά με πέρυσι.

Στο πλέον υψηλόβαθμο τμήμα των ΕΠΑΛ (Φυσικοθεραπείας Αθήνας) η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στα 1.750 μόρια από 1.795 πέρυσι. Περίπου 1.600 μόρια θα χρειαστούν να συγκεντρώσουν όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Αθήνας. Στα περσινά επίπεδα, θα κυμανθούν οι βάσεις στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Εμπορίας και Διαφήμισης.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ:










(ΕΘΝΟΣ ΕΝΘΕΤΟ Παιδεία - 25/07/2012)

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Άλλη μια χρονιά στην κορυφή με διαφορά


Μετά τη μαθήτρια ΦΛΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑ (Νομική Αθηνών),  του Φιλολογικού Φροντιστηρίου , που πρώτευσε στο 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας και βραβεύτηκε από τη Τράπεζα EUROBANK το 2011, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η μαθήτρια του Φιλολογικού Φροντιστηρίου ΚΑΛΚΑΝΗ ΜΑΡΙΑ, σημείωσε την κορυφαία επίδοση στο 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας.

 
ΚΑΛΚΑΝΗ  Μαρία                   1ο πεδίο 19226                                                   5ο πεδίο 19304